Site icon Вабик

Різновиди диких качок, що зустрічаються в Україні (голос, зовнішній вигляд, спосіб життя, полювання)

Кряква – найбільша з річкових качок. Вага селезня 1,1-1,3 кг, качки 1,0-1,2 кг. У селезня в шлюбному оперенні голова і шия блискучого темно-зеленого кольору, на шиї неповне біле кільце, зоб і груди темно-коричневі, спина і нижня частина тіла сірі, зі струйчатим малюнком з тонких поперечних пелюсток. Хвіст облямований вузькою білою смугою, середні рульові пір’я загнуті вгору у вигляді коси. На крилі є дзеркальце фіолетового кольору з чорною і білою смужками по боках. Дзьоб у селезня зеленуватий, ноги червоні. Качка зверху темно-бура, з іржавими плямами, знизу – буро-сіра з поздовжніми плямами. Дзьоб у неї оливкового кольору, з боків жовтий, з темними цятками; ноги сіро-оранжевого кольору. Оперення молодих качок до осінньої линьки таке ж, як і у дорослих самок, їх можна відрізнити тільки по ногах – вони темного або жовто-оранжевого кольору з темними перетинками.

Кряква: селезень і качка

Крижень поширений по всій Україні. Мешкає у водоймищах найрізноманітнішого характеру.

Корм крижня – водні рослини і комахи, а також жаби, восени – зерна злаків.

Приліт крижневих качок з півдня збігається з утворенням закрайки талої води і ополонок, коли температура повітря піднімається трохи вище нуля. Зазвичай, в Поліссі та лісостеповій зоні України це буває в середині березня.

На час розмноження ці качки об’єднуються в пари. Кількість яєць в кладці – 8-12; висіджування відбувається 26 днів.

Гніздо крякви

Ті, що вилупились з яєць каченята відразу ж можуть бігати і плавати, а через два місяці вони вже здатні літати.

Каченята крякви

Селезні в облаштуванні гнізд і виведення каченят ніякої участі не приймають. В період насиджування вони збиваються в зграї і відлітають до місць линьки. Там вони тримаються в важкодоступних місцях і змінюють свій яскравий весняний наряд на літнє оперення, стаючи схожими на качок. Під час линьки махові пера у селезня випадають всі відразу; птиці на 20-25 днів втрачають здатність до польоту і стають абсолютно безпорадними. Неспарені і ті, що втратили кладку самки відлітають і линяють разом із селезнями. Качки, які вже вивели каченят, линяють на місцях гніздування в серпні.

У вересні відбувається осіннє линяння, і крижні знову набувають щільне і яскраве (у селезней) зимове вбрання.

Основний відліт крижнів з північних і центральних областей починається на початку жовтня. У теплі зими качка-крижень може затриматися до грудня або навіть залишитися зимувати на незамерзаючих водоймах Полісся і Лісостепової смуги України. На Півдні країни качка-крижень зимує часто.

Голос самки – загальновідоме крякання, як у домашньої качки. У самця замість крякання – приглушений звук “шааак”.

https://vabik.com.ua/wp-content/uploads/2018/01/kryakva-golos-samca.mp3?_=1

Голос крижня (селезня)

https://vabik.com.ua/wp-content/uploads/2017/07/Утка-1.mp3?_=2

Голос крижня (самотня самка подає призивні звуки)

Способи полювання на крижневих качок наступні: з підсудною, з підходу і під’їзду на човні, з підходу з лайкою або зі спанієлем, на перельотах. Важливий атрибут полювання на качку є манок, що імітує призивні голоси крижня (див.. відео, як розгортаються качки на звуки манка).

Купити такий манок, як на відео

При полюванні на качку-крижня застосовується дріб № 3-7.

Шилохвіст відрізняється від крижня меншою величиною, довгастим тілом, довшою і тонкою шиєю, довшим хвостом і вузькими гострими крилами. Голова селезня і верхня частина шиї коричневого кольору. Уздовж шиї збоку йде біла смуга; спина і боки – сірі, з темним хвилястим малюнком; зоб і черевце – білі. На крилах у селезня є бронзово-зелене люстерко з коричневою смужкою зверху і бархатисто-чорної і білої знизу. Підхвістя чорне. Середні кермові пір’я у нього темні, явно подовжені, добре видні у летящого і плаваючого птаха. Качка – сірувато-бура зі світлим черевцем; кермові пір’я – з косими світлими смужками. Селезні у шилохвості в літньому вбранні схожі на качок.

Самець і самка шилохвості

Шилохвіст у нас не дуже сильно поширені. Основні місця їх гніздування знаходяться у важкодоступних водних територіях півночі. Весняний проліт цих птахів в середній смузі України відбувається в березні, осінній – в жовтні. У харчуванні у цих качок переважають корми тваринного походження.

Самка-шилохвость крякає дуже схоже на домашню качку і крякву, але трохи грубіше. Від самця в шлюбний час можна чути короткий свистовой звук, який починається з тихого хриплуватого “придихання”. Виходить щось на зразок “хх-трюк”, а з відстані чутно тільки “трюк”.

https://vabik.com.ua/wp-content/uploads/2018/05/shilohvost-utka.mp3?_=3

Голос самки шилохвості

https://vabik.com.ua/wp-content/uploads/2018/05/brachnye-kriki-samca.mp3?_=4

Призивний голос самця шилохвості

Схожий крик, але більш високий і без “придихання” – у самця чирка-свистунка.

Більше звуків в рубриці “Фонотека”

Свіязь – ще менша від шилохвості. В Україні це перелітні качки. Восени при перельоті в південні краї свіязь зупиняється на різних водоймах України і стає бажаним об’єктом полювання. Осіння качка-свіязь не дивлячись на свій малий розмір є дуже жирним птахом.

Голова селезня у свіязі світло-каштанова з білуватим тім’ям. Верхня частина тіла – сіра з тонкими поперечними смужками, зоб – сірувато-рожевий, черевце – світле; на крилах у нього білі плями і яскраві зелені дзеркальця. Качка – сірувато-бура, з рудуватою головою, шиєю, грудьми і боками. І у самців, і у самок дзьоб коротше плесна. Свіязь поширена в Росії. Там її можна зустріти від Кольського півострова до Камчатки; в європейській частині на південь доходить до Пскова і Казані; в Сибіру мешкає всюди, крім тундри і степів.

Свіязь: селезень і качка

Весняний проліт свіязі в північній смузі України відбувається в березні, осінній (переважно) – у жовтні.

Голос самця в шлюбний час – своєрідний дзижчить свист, який можна передати як енергійне “сввИИрру”, або “фррИИрру”. Найбільш звичайні звуки, видаваємі самкою, – грубувато низькі “крррр-крррр…”, схоже на голоса самок чернеті.

https://vabik.com.ua/wp-content/uploads/2018/05/sviyaz-golos-samca.mp3?_=5

Свіязь (голос селезня)

https://vabik.com.ua/wp-content/uploads/2018/05/sviyaz-golos-samki.mp3?_=6

Свіязь (голос самки)

Більше звуків в рубриці “Фонотека”

Широконоска – качка вагою 0,5-0,6 кг. Її легко впізнати за дзьобом – він попереду набагато ширший, ніж біля основи. Самець в літньому вбранні відрізняється від самки помаранчевими ногами, чорним дзьобом і яскравішим, зеленого кольору, дзеркальцем на крилах. Мешкає широконоска всюди і особливо численна на озерах лісостепової і лісової зони.

Качка-широконоска: самець і самка

Харчується цей птах переважно їжею тваринного походження. Поїдає багато тваринного планктону.

У середній смузі широконоска прилітає в середині квітня, зникає в кінці вересня-початку жовтня.

ця качка, як і більшість інших видів часто летять на звуки годуючого крижня. Тому широконоску можна підманити за допомогою манка, що імітує звуки качки-крижня.

Широконіска здобута за допомогою манка “Кряква”
https://vabik.com.ua/wp-content/uploads/2018/01/shirokonoska.mp3?_=7

Голос качки широконоски

Сіра качка або півкряква. Самці і самки за забарвленням відрізняються мало. Колір оперення селезня сірий або сірувато-бурий з темними поперечними смужками, Надхвістя – чорне. Самка темно-бура, пір’я на спині з іржавими облямівками. У обох птахів на крилах білі люстерка, добре помітні як на льоту, так і у сидячої птиці.

Сіра качка: самець і самка

Поширена качка сіруха в південній частині країни, починаючи з лісостепової зони. У середній смузі вона зустрічається рідко. Харчується полукряква головним чином рослинною їжею; в степах поїдає багато сарани.

Спосіб життя сірої качки більш прихований, ніж крякової. Днем сірі качки зазвичай забиваються в глухі заболочені маловідвідувані ділянки водойм. У сутінках стають активнішими і їх вдається стріляти поряд з іншими качками під час вечірніх і ранкових перельотів.

Сіра качка-самка кричить зовсім так само, як крижневі, але голос її трохи вищий, ніжніший.

На звуки манка селезні сірої качки летять дуже охоче.

https://vabik.com.ua/wp-content/uploads/2018/01/utka-seraya.mp3?_=8

Типові крики сірої качки. Спілкування самок і самців в зграї.

Чирок-свистунок. Селезень у цього виду качок невеликий (вага 0,25-0,45 кг), голова його каштаново-руда з блискучою чорно-зеленою смугою з боків; зоб жовтуватий з чорними’ плямами; боки їх сірі. Дзеркальце у селезня блискучо-зелене з бархатисто-чорним краєм, дзьоб чорний. Самка зверху бура, з рудуватим плямами, оперення білувате, дзеркальце блідіше. Краї дзьоба у самки жовтуватого кольору з чорними цятками, що є хорошою відмінною ознакою в будь-яку пору року.

Чирок-свистунок: самець і самка

Чирок-свистунок – досить поширена качка в Україні. Поширений він всюди. Чирянка мала мешкає на дрібних ставках і озерах, в старицях, великих калюжах і канавах, часто в безпосередній близькості від людського житла.

Прилітає цей птах в середині березня. Масовий відліт її спостерігається в жовтні.

https://vabik.com.ua/wp-content/uploads/2018/01/chirok-svistunok.mp3?_=9

Призовні крики самця і різні крики самок чирка-свистунка

Чирянка велика – качка трохи крупніша свистунка. Голова у селезня коричнева з білою смугою за оком, спина – сіро-оливкова, дзеркальце – сизо-блакитне; зоб і верхня частина грудей – коричневі, з темними плямами. Самка – темно-бура, зі світлим черевцем, на зобу і боках є рудуватий наліт; в літньому забарвленні дзеркальце у неї мало помітне.

Чирянка велика: самець і самка

Крім того, самка відрізняється від самця темно-сірим дзьобом (у селезня він чорний).

Чирок-тріскунок також розповсюджений усюди. Мешкає чирянка велика, головним чином, в районі змішаних лісів в лісостепу і степах.

Рослинною їжею цей птах харчується тільки під час линьки, в решту часу переважають тваринні корми.

Прилітає чирянка велика в другій половині березня; відліт – в жовтні.

Чирки часто чіпляються до зграй крижнів, тому охоче летять на звуки манка, що імітує заклики качки-крижня.

Кілька слів про ниркових качок. Вони пристосовані для життя на порівняно глибокій, відкритій воді. У них округле мускулисте тіло і щільне оперення; ноги відставлені далеко назад, плавальні перетинки добре розвинені; у ниркових качок є також шкіряста лопать на задньому пальці; крило хвіст – короткі.

Нирки відмінно пірнають і плавають, але на суші пересуваються повільно і незграбно. Через короткі крила вони тяжко піднімаються в повітря, попередньо розбігшись по воді, але літають швидко.

Харчуються вони, головним чином, тваринною їжею, пірнаючи за нею на глибину до 4-5 м.

https://vabik.com.ua/wp-content/uploads/2018/01/chirok-treskunok.mp3?_=10

Голоси зграї чирків-тріскунків (самець – “дерев’яний” тріск, самка – дзвінке крякання, як у самки свистунка )

Червононосий нирок. У нас це дуже рідкісний, перелітний птах. Вага цього птаха 1-1,5 кг. Дзьоб яскраво-червоний; у вершини дзьоб помітно вужчий, ніж біля основи. Оперення голови і шиї буро-каштанове, хохол охристого кольору, верхня частина спини, груди і черевце чорні; боки білі.

Червононосий нирок: самець і самка

Самка зверху – глинисто-бура, знизу – білувата. Самець у літньому пер’ї відрізняється від самки білим дзеркальцем і червоним кольором лапок. Приліт червононосого нирка спостерігається в квітні; відліт – у вересні-жовтні. Місця його гніздування: береги річок і озер в степах і високогірних районах Росії. На Україні зустрічається вкрай рідко.

https://vabik.com.ua/wp-content/uploads/2018/01/nyrok-krasnonosyy.mp3?_=11

Голос червононосого нирка

Червоноголовий нирок. У нас це дуже рідкісний, перелітний птах. Голова і шия селезня коричневого кольору, зоб і груди – чорні, спина – блакитно-сіра з тонкими струменистий смужками. Качки і молоді самці – бурого кольору. Червоноголові нирки заселяють великі глибокі озера, зарослі очеретом по берегах. На північ від 61-62 ° с. ш. нирки майже не зустрічаються.

Червоноголовий нирок: селезень і качка

На відміну від інших ниркових, червоноголовий нирок харчується як рослинною, так і тваринною їжею, з рослинних кормів – вегетативними частинами водних рослин, насінням, бульбами і кореневищами рдеста та інших занурених у воду рослин.

Самці досить мовчазні, самки – хрипле крякання.

https://vabik.com.ua/wp-content/uploads/2018/01/nyrok-krasnogolovyy.mp3?_=12

Голос червоноголового нирка (самки і самці)

Хохлата чернять – середньої величини качка, вагою в 0,6-0,8 кг. Голова у селезня чорна, з фіолетовим відливом, на потилиці хохол з вузьких чорних пір’їн. спина, зоб і груди – чорні. Черевце і боки – білі; такого ж кольору дзеркало на крилі. У самок і молодих птахів голова, спина і груди чорно-бурі, перехід до світлого оперення поступовий; пір’я біля основи подклювья трохи світліше, ніж у селезня, дзьоб в вершинної частини трохи розширено. Голос чубатого чернети нагадує каркання, політ у неї галасливий і швидкий. В Україні ця качка не дуже поширена і вона вважається перелітної. Особливо багато її на озерах лісостеповій частині Західного Сибіру Росії.

Хохлата чернять: селезень і качка

Чубаті черняті прилітають на місця гніздування рано, але гніздовий період у них нерідко затягується. Качки влаштовують гнізда недалеко від води і відкладають в них по 8-10 яєць. Линяють чернеті на місцях гніздування, не накопичуючись при цьому у великі зграї.

При відльоті чубата чернять збирається у величезні зграї. Відлітають вони досить пізно, затримуючись іноді до льодоставу.

Самці кричать рідко, видаючи тихий низький свист “глю-глюуу” або “крю-кюуу”. Голос самки – хрипке каркання “кррр, кррр…”
https://vabik.com.ua/wp-content/uploads/2018/01/chernet-hohlataya.mp3?_=13

Гоголь. Голова у цього птаха чорна з зеленим відливом. З боків голови за дзьобом добре помітні плями. Шия і низ тіла у нього білі. Самка значно менше самця; голова у неї коричнева, без білої плями, зоб і спина сірі, на шиї біле кільце.

Качки-гоголі

В Україні зустрічається рідко. Це перелітний птах. Гоголь більше мешкає в лісовій зоні Росії від Кольського півострова до Камчатки і північного Сахаліну включно. Їжу гоголя складають личинки комах, молюски, рачки, риба, через це м’ясо його пахне рибою.

Прилітають гоголі рано, в кінці березня-початку квітня. Гніздиться гоголь в дуплах, а також в гніздових ящиках і дуплянках, розвішуваних людиною. Качка своїм пухом вистилає деревну труху на дні дупла і відкладає в ньому до 12 яєць. Висиджування триває 30 днів. Вилупилися з яєць гоголята, залучаються голосом матері, вибираються самі з дупла і зістрибує вниз; після цього качка веде їх до води. Селезні збираються в величезні зграї і відлітають на линьку в лісостеп Західного Сибіру і Зауралля, а також на Біле море. На місцях линьки вони тримаються великими зграями на середині водойм, вдалині від берегів, глибоко пірнаючи і таким чином здобуваючи собі їжу.

Осінній проліт гоголів спостерігається в жовтні. Деякі зграї цих птахів затримуються до самого льодоставу.

У польоті гоголі виробляють крилами далеко чутний деренчить свист, за яким їх легко можна відрізнити від інших качок на значній відстані.

https://vabik.com.ua/wp-content/uploads/2018/01/gogol-golos.mp3?_=14

Голос гоголя звичайного. Свист крил у польоті і демонстрації самця крики самки в польоті.

Великий крохаль – досить великий птах з довжиною крила 262-290 мм. Дзьоб у нього вузький, обсаджений гострими, твердими зубцями, пристосованими для утримання риби; ширина його передній частині не більше 10 мм. Голова, передня частина спини і плечі чорні; пір’я на голові з металевим блиском; задня частина спини сірого кольору; груди, черевце і боки білі, у багатьох з рожевим відтінком. Самки і молоді птахи мають не більше 15 зубців на краях надклювья. Великий крохаль поширений на великій території – від заходу до берегів Тихого океану. Мешкає він в лісосмузі, місцями в горах, на берегах незарослий озер і річок з швидкою течією. Цей птах не живе в тундрі і пустелях.

Великий крохаль: самець і самка

В Україні дуже рідкісна перелітний качка. Невеликі скупчення зимуючих птахів відзначені в прибережних районах Чорного моря.

https://vabik.com.ua/wp-content/uploads/2018/01/krohal-bolshoy.mp3?_=15

Голоси великого крохаля

Лисуха – представник ряду пастушкових. Це птах завбільшки з качку середнього розміру. Довжина крила 192-222 мм. Голова і шия у лисухи чорного кольору, на лобі – біла гола бляшка; спина червонувато-сіра, черевце димчасто-сіре; здалеку лисуха здається чорною. Лисухи літають погано, піднімаються неохоче; при взлітанні довго розбігаються по воді. При небезпеці воліють ховатися в прибережній рослинності. Голос у лисухи гугнявий, хникаючий.

Лисуха

Поширена лиска на південь від 58-60 ° с. ш. Звичайні місця проживання – зарослі водною рослинністю озера, ставки і річки з повільною течією. Тримаються лисухи на мілководних ділянках. Харчуються водоростями, комахами і рідше – рибою. Прилітають лисухи навесні пізніше крякви і відлітають восени досить рано.

Полювання на лисух ефективне з під’їзду на човні, при цьому застосовується дріб для спорядження патронів № 7 і 8.

https://vabik.com.ua/wp-content/uploads/2018/01/kryakva-golos-samca.mp3?_=16

Голос лисухи

Більше голосів птахів і тварин в рубриці «Фонотека»

Exit mobile version